Газпром е завършил около 170 км от Турски поток по дъното на Черно море

Общата дължина на морския участък на тръбата е 920 километра

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Руският държавен газов конгломерат „Газпром“ е положил около 170 километра тръби от газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море.

Това се разбра от изказване на министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак по време на пленарна сесия в рамките на международното изложение в Измир, предава ТАСС.

„Успешно бива реализиран проектът по строителство на газопровода „Турски поток“, който цели да повиши енергийната безопасност на Турция и като цяло на Европейския съюз. Строителството започна през май тази година от руското крайбрежие на Черно море. Към настоящия момент са положени над 170 км от газопровода“, бяха точните думи на началника на руското енергийно ведомство.

Планирано е „Турски поток“ да преминава по дъното на Черно море от руското до турското крайбрежие, като ще се състои от две тръби с общ максимален дебит от 31,5 млрд. куб. метра газ годишно. Според предварителните планове се предвижда газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2019. Общата дължина на морския участък от проекта е 920 км, а на сухопътния - близо 200 км.

Срокът на споразумението между Русия и Турция е 30 години, като след това е предвидена възможност за поетапно удължаване с по 5 години.

Последни новини
Още от Новини