Енергийното ведомство се похвали с 138 млн. приходи от концесии на мините

Тази цифра е била около 70 млн. лева допреди няколко години

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

През 2016 са добити над 31 млн. тона въглища, повече от 33 млн. тона метални полезни изкопаеми и близо 10 млн. тона индустриални минерали. Производителността на труда в сектора е двойно по-висока от средната за индустрията като цяло, а приходите от концесионна дейност растат - от около 70 млн. лв. преди няколко години до близо 138 млн. лв. през 2016.

Това отчете по време на националното честване на Деня на миньора днес (18 август) заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, става ясно от съобщение на енергийното ведомство.

„Минната индустрия заслужено заема водещо място в икономическата визитка на страната. През годините тя се утвърди като съвременна основа на цялата икономика, която се развива устойчиво в съответствие с най-модерните технологични решения, при стриктно спазване на екологичните норми и защитата на човешкото здраве“, допълни зам.-министърът.

По думите на Станков в близките няколко месеца „сериозно предизвикателство“ пред ведомството ще бъде защитата на големите толоцентрали във връзка с гласуваните на европейско равнище нови мерки за опазване на околната среда.

„Продължаването на работата на топлоелектрическите централи, които осигуряват около 40% от енергията в страната е без алтернатива“, добави зам.-министърът, припомняйки, че със заповед на министър Петкова в МЕ вече е създадено координационно звено, чиято основна цел е да подпомага централите при искането им за дерогация от новите норми, и изразявайки оптимизъм, че инициативата ще постигне успех.

Последни новини
Още от Новини