САЩ търсят разширяване на сътрудничеството си с Русия въз основа Сирия

Две ядрени държави не могат да съществуват, без да имат някакъв вид отношения, каза прессекретарят на американския Държавен департамент Хедър Науърт

Владимир Путин и Доналд Тръмп разменят ръкостискане по време на първата си среща в рамите на форума на Г20 в Хамбург. (07.07.2017) Снимка: Президентство на Руската федерация Владимир Путин и Доналд Тръмп разменят ръкостискане по време на първата си среща в рамите на форума на Г20 в Хамбург. (07.07.2017) Снимка: Президентство на Руската федерация

Вашингтон ще положи усилия да разшири „конструктивното си сътрудничество“ с Москва, изхождайки от „позитивния опит“ от сегашното двустранно взаимодействие в Сирия. Това заяви на пресконференция началникът на пресслужбата на американския Държавен департамент Хедър Науърт, цитирана от ТАСС.

„Взимаме като основа тази точка и започваме да засилваме взаимодействието си, опирайки се на нея“, коментира тя, като засегна и скорошните договорености между САЩ и Руската федерация, позволяващи създаването на зони на сигурност в раздираната от война вече над половин десетилетие близкоизточна държава.

„Не се заблуждавайте, между нашите две държави има много сфери на противоречие. Там, където между нас няма съгласие, ще продължим решително да прокарваме американските интереси и цели, касаещи сигурността. Но ние разширяваме взаимодействието си с Русия още от самото начало по този пункт (ситуацията в Сирия – бел.ред.)“, допълни Науърт.

„Ние сме две ядрени държави, а две ядрени държави не могат да съществуват в този свят, без да имат някакъв вид отношения“, каза още говорителят на Държавния департамент.

Последни новини
Още от Новини