Посткризисно – кои са най-възстановените след рецесията имотни пазари

Развитието на имотните пазари в глобален план в светлината на 10-тата годишнина от глобалната рецесия

Снимка: Brendon Throne/Bloomberg Снимка: Brendon Throne/Bloomberg

Пазарът на имоти в Австрия се е възстановил в най-голяма степен от кризата, която започна преди десетилетие. Това пише themovechannel.com, позовавайки се на данни на онлайн портала Global Property Guide, предава Investor.bg.

Изданието посочва, че този месец се навършват 10 години от началото на световната финансова криза, заради която цели икономики се сринаха, срутвайки и „имотната кула“. След приключването на кризата започна и процесът по възстановяване, което обаче протича доста неравномерно.

Цените на жилищата в Австрия са се възстановили на почти 90% през последните 10 години, показват данните. На второ място е Австралия, където цените са се възстановили на 76,2%, а трета е Канада.

Сред пазарите, където се отчита силно възстановяване, са също ЮАР, Индонезия и Тайланд.

Същевременно най-бързо е темпото на възстановяване на пазара на имоти в Ирландия, където за последните пет години цените се увеличават с 45,8%. Австралия отново е на второ място по темп на възстановяване, следвана от ЮАР, Канада, Малта и Индонезия.

„Последствията от кризата продължават да влияят и силният растеж на цените е значителен фактор при вземането на решения за инвестиция“, коментира директорът на themovechannel.com Дан Джонсън.

Той посочва, че Канада и Австралия са сред най-търсените от инвеститорите пазари, особено от китайските купувачи. Заради засиленото чуждестранно търсене и двете страни въведоха бариери пред чуждите купувачи, за да овладеят ръста на цените.

Последни новини
Още от Новини