Интерконекторът с Турция ще е готов до година, обяви Борисов

Премиерът изрази надежда до края на годината да започне строежа и на тръбата до Гърция

Борисов по време на проверка на строителството на интерконектора с Турция в участъка Лозенец-Недялско. Снимка: Facebook/Бойко Борисов Борисов по време на проверка на строителството на интерконектора с Турция в участъка Лозенец-Недялско. Снимка: Facebook/Бойко Борисов

15,7 -16 млрд. куб. метра (газ) ще могат да идват и от Турция и (да отиват) за Турция. (...) Доволен съм от това, че догодина по това време вече ще имаме газовият хъб в двете посоки.

Това каза днес (17 август) министър-председателят Бойко Борисов по време на проверка на строителството на интерконектора с Турция в участъка Лозенец-Недялско.

По думите на премиера ръководеното от него правителство работело за това в новия газов хъб да идват 15,4 млрд. куб. метра руски газ. Руското синьо гориво е предвидено да идва директно в хъба по директна тръба, но ако преговорите между ЕК и „Газпром“ се провалят, газът ще идва по интерконектора с Турция, посочи още той.

„Със Сърбия подписахме за 10 млрд. куб. м., така че започваме интерконектора и от другата страна. Ако е казал Господ, по същия начин и с Гърция в края на годината да се изтъргува поръчката и да започне същинско строителство“, допълни Борисов.  

Последни новини
Още от Новини