Европейската икономика продължава ръста си и през второто тримесечие

Най-сериозен е ръстът спрямо първото тримесечие на годината в Чехия, Финландия единствена от ЕС със спад

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС) нараства с 0,6% през второто тримесечие на 2017 спрямо първото, сочат първоначалните сезонно коригирани данни на Евростат, цитирани от Investor.bg. Така икономиката на ЕС ускорява леко ръста си спрямо първото тримесечие на тази година, през което растежът достига 0,5%.

На годишна база икономиката на ЕС се разширява с 2,3% за периода април-юни. Също се наблюдава леко ускорение в сравнение с предишното тримесечие, когато е отчетен годишен икономически ръст от 2,1%.

БВП на еврозоната нараства също с 0,6% през второто тримесечие на 2017 г., като темпът на растеж също леко се ускорява спрямо предишните три месеца, когато достига 0,5%. На годишна база увеличението е от 2,2% спрямо 1,9% през първите три месеца на годината

Сред страните членки на ЕС най-голям ръст на БВП се отчита в Чехия – 2,3%, следвана от Швеция (1,7%) и Румъния (1,6%). Най-слаб растеж на тримесечна база се наблюдава в Португалия – 0,2%, а Финландия е единствената страна, в която икономиката се свива – с 0,5%.

На годишна база на първо място по икономически растеж е Румъния с 5,7% за периода от април до юни. Веднага след нея са Латвия с 4,8% и Чехия с 4,5%. Най-слабо се представя Белгия с годишен растеж от 1,4%. Информация за редица страни обаче, включително Гърция, липсва.

Последни новини
Още от Новини