Берлин се обяви в подкрепа на плана на Пекин и Москва за урегулиране на корейската криза

Какво предвижда въпросният план - спиране на ракетните изпитания на КНДР, придружено от преустановяване на американските учения в региона

Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

Германия разбира и поддържа предложения от Пекин и Москва план за „двойно замразяване“, предназначен да урегулира кризата на Корейския полуостров. Това е заявил германският външен министър Зигмар Габриел по време на телефонен разговор с китайския си колега Ван И, се разбира от съобщение на китайското външно ведомство, цитирано от РИА Новости.

С две думи въпросният план за „двойно замразяване“ предвижда успокояване на кризисната ситуация около Корейския полуостров чрез спиране на ракетните и ядрени изпитания на режима в Пхенян, което пък от своя страна да бъде придружено от преустановяване на американските военни учения в региона.

„Германия високо цени важната роля, която играе Китай в разрешаването на ядрения въпрос на Корейския полуостров“, е коментирал още Габриел, добавяйки, че „Берлин е готов да продължи да работи с Китай и съвместно да търси мирно решение с проблемите около Северна Корея“.

Германският първи дипломат също така е призовал за необходимостта всички страни в конфликта да „научат уроците от историята“, за да не се допусне напрежението в региона да излезе „извън контрол“.

Стратегията за деескалация на напрежението около КНДР, т.нар. „двойно замразяване“, бе представена на 6 август на съвместна пресконференция на китайския и руския външни министри Ван И и Сергей Лавров по време на срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) във филипинската столица Манила.

Предложението обаче не бе прието от Съединените щати и съюзниците им в региона – Южна Корея и Япония, като Вашингтон продължава да настоява Китай да окаже натиск върху режима в Пхенян за прекратяване на опитите с балистични ракети.  

Последни новини
Още от Новини