Около половината пътища у нас ще попаднат в бъдещата ТОЛ система

След заработването на въпросната система се появяват еднодневни и уикенд винетки

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

„Не повече“ от 50-55% от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната от бъдещата ТОЛ система. Това се разбра от интервю на началника на регионалното ведомство Николай Нанков пред Националната телевизия.

„Основно е че ТОЛ системата ще внесе известна степен на справедливост ,защото в момента пътният сектор се издържа от леките автомобили. С ТОЛ системата знакът ще е обратен. Нека излязат анализите - не повече от 50-55% от пътищата ще попаднат в тол-системата“, каза министърът.

Нанков също така посочи, че шест фирми са кандидатите за изграждането на система за ТОЛ такси у нас. Офертите им ще бъдат отворени утре в агенция "Пътна инфраструктура", а победителят в обществената поръчка ще бъде избран от специално създадена комисия. Министърът също така преповтори думите на началника си – премиерът Бойко Борисов, който преди дни заяви, че ако обществената поръчка се провали, се планира държавата да изгради въпросната система.

Цените на винетните стикери за леките автомобили, по-известни като „винетки“, няма да бъде повишавана след въвеждането на ТОЛ системата, а новостта е, че те ще бъдат в електронен формат, се разбра още от изказването на главата на МРРБ.

От думите на министъра също така стана ясно, че се предвижа и въвеждането на „гъвкава политика“ при ценнобразуването на електронните винетки и ТОЛ-таксите, а може би най-голямата новост е, че се обмисля въвеждането на еднодневки и уикенд винетки. Тежкотоварните автомобили пък ще плащат различни тарифи за различните класове пътища.

Последни новини
Още от Новини