Иран заплаши да излезе от ядрената сделка в случай на нови санкции от САЩ

Нова порция напрежение между Техеран и Вашингтон

Иранският президент Хасан Рухани. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Иранският президент Хасан Рухани. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Иранският президент Хасан Рухани постави ултиматум на администрацията във Вашингтон – в случай на въвеждане на нови санкции срещу страната, Техеран „за дни или часове“ ще излезе от ядреното съглашение, постигнато през 2015.

„Ако те (Съединените щати ) прибегнат към същите методи (въвеждане на санкции), ние в кратък период от време, не седмица или месец, а след няколко дни или часове, ще се върнем към предишното положение (от преди сключването на ядреното споразумение)“, предава думите на Рухани France Presse.

Припомняме, че ядреното рамково споразумение между Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) бе подписано през лятото на 2015, като то сложи край на казуса около иранската ядрена програма.

На 25 юли пък законопроектът за разширяване на санкциите от страна на САЩ към Руската федерация, Иран и КНДР бе одобрен от Палатата на представителите в Конгреса (долната камара), а на 27 той премина успешно и през Сената (горната камара). На свой ред от Белия дом съобщиха, че президентът Тръмп се е запознал с окончателния вариант на документа и е готов да го подпише, а като в началото на месеца (2 август) това стана факт.

На свой ред Техеран очаквано реагира на новия пакет от рестрикции, като обяви, че ще въведе контрасанцкии срещу Вашингтон.  

Последни новини
Още от Новини