И Германия гледа към ограничаване на кешовите разплащания

По думите на германския финансов министър Волфганг Шойбле ограничаване на транзакциите в брой ще ограничи прането на пари и сделките на черно

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

И Германия може да се присъедини към групата от страни, налагащи количествени рестрикции над заплащането в брой след като финансовият министър на Федералната република Волфганг Шойбле се застъпи за контрол над големите кешови трансакции, с цел да се предотвратят сделките "на черно" и прането на пари.

Не става дума за пълното премахване на парите в брой, заяви Шойбле по време на предизборно събитие на своя Християндемократически съюз в Шлайц, провинция Тюрингия, предава агенция DPA, цитирана от Investor.bg.

Става дума за горна граница, от която плащанията в брой следва да бъдат регистрирани. Това ще стане факт в цяла Европа, твърди още Шойбле, пояснявайки, че няма абсолютно нищо против големи трансакции с пари в брой, но трябвало да е ясно кои са бизнес партньорите. С това Германия ще се противопостави на сивия сектор, прането на пари и финансирането на тероризма, поясни още министърът.

Шойбле се надява и на скорошен поврат в лихвената политика и скорошен край на политиката на ниски лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Ние, разбира се, спестяваме от лихвите, защото заради паричната политика на ЕЦБ те са толкова ниски, но не се радвам на това“, каза още той. Шойбле бил наясно какви щети и недостатъци носи със себе си тази парична политика на спестителите. „Надявам се, че скоро ще свърши“, каза още той, макар че бил наясно защо политиката на ниски лихви е нужна за някои държави.  

Последни новини
Още от Новини