Иран ще разработи програма за противоракетна отбрана заради санкциите на САЩ

Общо 240 депутати гласуваха за законопроект, възлагащ на правителството да отпусне повече средства за целта

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Днес иранският парламент гласува отпускането на 520 млн. долара за разработването на своята програма за противоракетна отбрана, за да противодейства на „авантюризма" и санкциите на Вашингтон, както и за да засили чуждестранните операции на Иранската революционна гвардия, предава AFP, цитиран от „Фокус“.

„Американците трябва да знаят, че това е първото ни действие", предупреди председателят на парламента в Техеран Али Лариджани, след като обяви, че преобладаващото мнозинство е подкрепило пакет „срещу американските терористични и авантюристични действия в региона".

Общо 240 депутати гласуваха за законопроекта от общо 244-те присъстващи в залата.
Гласуването се проведе, след като през юли САЩ наложи нови санкции на Иран, насочени срещу ракетната програма на близкоизточната република.

„Законопроектът е подкрепен от Министерството на външните работи и от правителството, и е част от мерките за противодействие на последния закон на Конгреса на САЩ", заяви заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи.

Той говори за ядрената сделка със световните сили, съгласно която Иран се съгласи със строги ограничения на ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Законопроектът възлага на правителството да отпусне допълнителни 260 млн. долара за „разработването на ракетна програма" и същата сума за чуждестранни операции на революционната гвардия, съобщиха държавната информационна агенция IRNA.

След като Лариджани обяви резултатите от гласуването, законодателите извикаха: "Смърт на Америка".

Последни новини
Още от Новини