Тръмп обеща да отговори на изгонването на американските дипломати от Русия

Времевият хоризонт на ответните мерки - 1 септември

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп се закани да отговори на ответните мерки на Москва срещу новия пакет от санкции, наложен срещу Кремъл, изразяващи се в изравняването на броя служители в дипломатическите мисии на Русия в САЩ и на САЩ в Русия, респективно резултирали в изгонването на 755 служители на американските дипломатически мисии в страната, както и отнемането на някои имоти, принадлежащи на американското посолство в Москва.

За намерението си да отговори на действията на Кремъл Тръмп съобщи на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и посланика на страната в ООН Ники Хейли.

„До първи септември ще има отговор“, предават думите на Тръмп световните агенции.

Действията на Москва бяха продиктувани от засилването на санкционния режим от страна на САЩ.

Припомняме, че на 25 юли законопроектът за разширяване на санкциите от страна на САЩ към Руската федерация, Иран и КНДР бе одобрен от Палатата на представителите в Конгреса (долната камара), а на 27 той премина успешно и през Сената (горната камара). На свой ред от Белия дом съобщиха, че президентът Тръмп се е запознал с окончателния вариант на документа и е готов да го подпише, а в сряда (2 август) това стана факт.

Документът предвижда полагане в законова обвивка на санкциите, наложени от бившия президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по тoзи начин те не биха могли да бъдат отменени едностранно от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом Доналд Тръмп, като последна дума за това ще има Конгреса.

Освен това е заожено разширяване на рестриктивния режим, най-вече в области като енергетика и търговия.

 

Последни новини
Още от Новини