Металите – една от най-добре представящите се инвестиции към настоящия момент

Силното представяне на металите на капиталовите пазари се дължи на действията на властите в Пекин

Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg

Металите са безспорните царе сред суровините и са сред най-добре представящите се инвестиции благодарение на китайските власти, пише агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Докато енергията и земеделските суровини са в пренаситени пазари, първите шест суровини в индекса Bloomberg Commodity Index са метали и това се дължи на основно на обещанията на Пекин да използва контрола си над местните производители, за да овладее предлагането.

Алуминият поскъпна с 20% тази година и издърпа медта, цинка, златото, среброто и никела нагоре в индекса. Същевременно други суровини от захар и соя до петрол поевтиняха. Според измерител на лондонската борса за метали цените на шестте индустриални метала са поскъпнали до най-високото си ниво от над две години, надминавайки активи като американските акции и облигации.

„Не виждам нещо, което да ме накара да се съмнявам, че тези основни метали са в бичи пазар“, казва Гай Улф, директор на звеното за пазарни анализи в Marex Spectron Group. „Тъй като хората започват да осъзнават, че причините за поскъпването са стабилни и устойчиви, това ще донесе още пари на пазара“, допълва той. 

Ситуацията контрастира с тази при петрола, който все още е под 50 долара за барел (американският лек суров петрол WTI – бел.ред.). Излишна продукция има и на земеделските пазари, включително при соята и захарта, а Европейският съюз планира да позволи на фермерите да засаждат колкото си искат соя.

Алуминиевата индустрия, която беше затънала в свръхпредлагане заради срива на търсенето след глобалната финансова криза преди 10 години, сега овладява резервите. От 7-те млн. тона излишък от 2008 до 2011 5 млн. метрични тона са били употребени, показват данни на CRU Group.

Цените се повишиха тази година и заради очакваният, че плановете на китайското правителство да свие местния производствен капацитет ще доведе до глобален дефицит на метала.

Китай стои и зад подема при медта до най-високото му ниво от близо три години, тъй като усилията на властите да насърчат икономическия ръст стимулираха търсенето на промишлени продукти. Нарастващото потребление в Китай, както и смущенията в минното дело по света доведоха до бичи залози от страна на редица хедж фондове.

По-слабият долар също подкрепи цените на металите, като ги направи по-евтини за играчите на ключови пазари като Китай. Тази година доларовият индекс на Bloomberg се понижи с 8% и се насочва към най-големия си годишен спад откакто измерителят беше съставен през 2004.

Златото е суровина, където САЩ имат силно влияние, a благородният метал поскъпна с 11% от началото на годината. Непрестанният поток от остри коментари от страна на президента Доналд Тръмп, включително реториката срещу Северна Корея тази седмица, доведоха до най-големият еднодневен ръст при златото от близо 3 месеца.

Последни новини
Още от Новини