През 2017 добивът на пшеница у нас ще е на исторически рекордни нива

Реколтата от пшеница достига близо 6 млн. тона - безпрецедентен исторически връх

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Реколтата на пшеница в България за 2017 ще бъде на исторически рекордни нива, като по предварителни данни тя е между 5,85 и 5,95 млн. тона.

Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5,66 млн. т. Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива. Това коментират в свое съобщение до медиите от Министерството на земеделието и храните.

Увеличаването на количеството се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния – или 513 кг/дка сега и 475 кг за 2016. Реколтираните площи са около 11,4 млн. тона.

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество.

Към 3 август са анализирани 815 проби пшеница. Резултатите показват, че 46,39% е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 има завишаване с над 5% на количеството с високи хлебопекарни качества.

„Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно“, коментират от МЗХ.

От агроведомството също така посочват, че рекордният урожай, съчетан с високо качество води до засилен износ на зърно от България, като до средата на август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик – 189 хил. т, а на рапица – 152 хил. т.  

Последни новини
Още от Новини