МС обсъжда мерки срещу пране на пари

Целта е българското законодателство да съответства на европейското

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Министерският съвет ще обсъди проект на нов Закон за мерките срещу пране на пари на днешното си редовно заседание. Документът се внася от премиера Бойко Борисов. Това съобщава Българското национално радио /БНР/.

Целта е българското законодателство да се приведе в пълно съответствие с европейското по отношение на издирване, изземване и конфискация на облагите от престъпления и финансирането на тероризма.

На днешното заседание на кабинета министърът на финансите Владислав Горанов ще представи доклад за изпълнението на държавния бюджет за първите 6 месеца на годината.

Правителството ще промени и националните програми за развитие на образованието. Ще бъдат одобрени условията и реда за определяне на броя на приеманите студенти в университетите, приоритетните професионални направления и защитените специалности. Очаква се също промяна в условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите.

С допълнение в Националния план по заетостта за тази година ще започне нова програма "Работа". Новата програма - с осигурени 2 милиона лева, започва пилотно в 14 общини от областите Видин, Монтана и Враца. Там безработицата е между 30 и 64 процента. На пълно или непълно работно време ще се наемат 830 безработни до 29 годишна възраст и такива, които получават социално подпомагане и са с основно или по-ниско образование и без квалификация.

Заетост ще се осигури за 1 година в частния сектор или към общините. Там хората ще участват в ремонт на обществени сгради, поддържане на недвижимо културно наследство или оказване на услуги за населението. Предвидени са още курсове по ограмотяване или придобиване на професия.

Последни новини
Още от Новини