Кабинетът отпусна близо 80 млн. за увеличението на учителските заплати

От 1 септември възнагражденията на учителите скачат с 15 на 100

22 СУ Георги Стойков Раковски, София. (15.09.2015) Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria 22 СУ Георги Стойков Раковски, София. (15.09.2015) Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria

На редовното си заседание днес (9 август) Министерският съвет гласува отпускането на близо 80 млн. лева (79 942 068) за да покрие обявеното по-рано през юли от просветния министър Красимир Вълчев 15-процентно увеличение на учителските заплати от началото на новата учебна година.

Скокът на възнагражденията на учителите влиза в сила от 1 септември тази година. Това става ясно от съобщение от пресотдела на МС.

„Един от стратегическите приоритети на правителството е увеличението на инвестициите в образованието. Водеща задача е системата на предучилищното и училищното образование да бъде осигурена с мотивирани и квалифицирани педагогически специалисти. За изпълнението на тази цел е необходимо поетапно повишаване на възнагражденията на педагозите, като до края на четиригодишния мандат на управление заплатите трябва да бъдат удвоени“, пишат от правителствения пресцентър.

„Предложихме и за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството и проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за нормирането и заплащането на труда в системата, с която предлагаме увеличение на минималните учителски заплати. Новата най-ниска минимална заплата ще бъде 760 лв. Заедно с членовете на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество ще подпишем и анекс към колективния трудов договор в системата“, заяви в последствие на пресконференция образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от „Фокус".

Последни новини
Още от Новини