Северна Корея заплаши с физически отговор на новите санкции

Гангстерски - епитетът, с който официален Пхенян окачествява действията на САЩ

Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

Пхенян осъжда „гангстерските“ действия на Съединените щати и въвеждането на нови санкции от страна на ООН, като заплашва с „физически“ ответни действия.

Това се казва в изявление на Корейския Азиатско-Тихоокеански мирен комитет, публикувано в официалната севернокорейска инфорнационна агенция KCNA.

„Враговете не бива да забравят, че сме готови да предприемем безпощадни стратегически мерки, в това число и физически действия, мобилизирайки напълно нацията си“, се казва в документа.

Припомняме, че на 5 август Съветът по безопасност на ООН гласува разширяване на санкциите срещу КНДР. По пресмятанията на Вашингтон новите рестрикции ще доведат до ограничаване с до 1/3 от износа на страната, засилвайки натиска срещу режима в Пхенян да се откаже от ядрената и ракетната си програми. 

Мерките са насочени против експорта на КНДР на суровини като желязо, въглища, олово и т.н. Страните от ООН се задължават да не увеличават броя на работници от Северна Корея на своя територия, както и да не изграждат съвместни предприятия с Пхенян. 

Последни новини
Още от Новини