Президентът наложи вето на законовите промени, облекчаващи обжалването на екооценки

Според държавния глава премахването на втората съдебна инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност

Снимка: Президентство Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие, съобщават от пресотдела на администрацията на държавния глава.

„Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност“, пишат още от „Дондуков“ 2.

Отпадането на втората съдебна инстанция бе мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Според президента обаче „екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство“.

„Президентът Радев е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността“, се казва в съобщението от Президентството.  

Последни новини
Още от Новини