МВнР предлага увеличаване на валидността на задграничните паспорти до 10 г.

Към момента България е сред страните от ЕС с най-малка продължителност на задграничните си документи

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Външното министерство е предложило промени в Закона за българските документи за самоличност, по силата на които валидността на българските задгранични паспорти да бъде увеличена двойно – от 5 на 10 години.

Това съобщи в интервю пред Националната телевизия вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева. Въпросната мярка е залегнала в проектопостановление на външното ведомство, публикувана за обществено обсъждане.

Предложението на министерската институция идва с оглед на това, че валидността на българския задграничен паспорт е сред една от най-малките в ЕС, а същевременно тази на личните карти, които дават право на гражданите да пътуват безпроблемно на територията на общността, а и извън нея (например в страните от Западните Балкани), е 10 години.

По думите на Захариева един от основните приоритети на правителството е във всяка една от областите да се направят сериозни облекчения за гражданите и бизнеса. „Министерството на външните работи предоставя услугите преди всичко чрез задграничните си представителства. В над 90% от случаите то е посредникът за предоставянето на услугата, която се предоставя от други администрации, допълни тя.

Подобна мярка, облекчаваща съгражданите ни зад граница ще бъде намаляването на срока за преиздаване на документи от 90 на 45 дни при обикновена поръчка и от 45 на 30 при бърза такава. Новите документи също така ще бъдат изпращани до поръчителите им чрез куриер.  

Последни новини
Още от Новини