Германия бележи ръст на излишъка по текущата си сметка и по търговското си салдо

Все пак германският търговски излишък е на здравословна територия, коментира Financial Times

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Падащият износ допринася за увеличението на търговския излишък и излишъка по текущата сметка на Германия през юни, съобщава Financial Times, пише Investor.bg. Официални данни от федералната статистическа служба Destatis показват, че търговският излишък на Германия се повишава от €22 млрд. през май до €22,3 млрд. през юни. Очакванията бяха за ръст до €23 млрд.

След сезонно изглаждане на данните вносът се понижава с 4,5% на месечна база, а износът се понижава с 2,8 на сто. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст от по 0,2% и по двата показателя.

Все пак германският търговски излишък е на здравословна територия, коментира FT.

Германските износителки извличат полза от силното възстановяване на еврозоната тази година, което пък беше подпомогнато от подобрение на глобалния икономически ръст. 

Излишъкът по текущата сметка на Германия също се повишава от €17,3 млрд. през май до €23,6 млрд. през юни.

Икономисти предупреждават, че поскъпването на еврото през последно време може да ограничи ръста на износа през идните месеци. Единната валута поскъпна до най-високото си ниво от три години насам и е най-добре представящата се от страните в Г-10 със 7% ръст от началото на годината.

Данните на Destatis показват, че износът от Германия за еврозоната се понижава с 0,1 на сто на годишна база, докато вносът от блока расте с 2,7%.

Следващата седмица в Германия ще излязат данни за ръста на БВП през второто тримесечие и се очаква повишението да е в размер на 0,8% на тримесечна база.

Последни новини
Още от Новини