Автопродажбите в ЕС достигнаха пика преди кризата

България четвърта в Европа по ръст на продадените нови автомобили

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Продажбите на автомобили в Европа през първата половина на годината са отбелязали ръст от 4,6%, противно на прогнозите, че пазарът ще остане почти непроменен. Месечните обеми достигнаха най-високото си ниво от юни 2007 и опряха най-високите си нива от преди кризата, пише  Automotive News Europe.
Буквално всяка автомобилна корпорация, с изключение на General Motors Co., отчита ръст на продажбите през първите шест месеца. Съществуват признаци обаче, че отскачането в Европа, което започна през 2013, може да изгуби тяга.

Повод за тези опасения са спада с 1,3% на автомобилните покупки във Великобритания, вторият по големина пазар в Европа след Германия. В Германия също се наблюдава ръст на продажбите, който е под средния за Европа - 3,1% за първата половина на годината. 
Останалите държави, които влизат в класациите за най-големи продажби на автомобили се представят, както следва Италия - ръст от 8,9%, Франция - ръст от 3% и Испания - ръст от 7,1%. 

За "истински победители" от скока на продажбите на автомобили се считат новите членове на Европейския съюз: Румъния, която бележи ръст от 27%, Хърватия - с 24%, Литва - с 20% и България - с 19%.

Първите продажби бяха подкрепени от солидна макроикономическа основа, твърди в свой анализ Европейската централна банка. Увеличаването на икономическото доверие, ниските лихвени проценти и намаляващата безработица се очаква да подкрепят вътрешното потребителско търсене, посочи ЕЦБ в оптимистична прогноза в края на юни. "Очаква се икономическото възстановяване в еврозоната да продължи с по-бързи темпове, отколкото се очакваше," казват от банката. БВП се очаква да нараства с около 1,8% годишно до 2019.
"Производителите на автомобили рядко (и по-скоро никога) не са се представяли толкова добре в региона", се казва в доклада на Exane BNP Paribas от юни. В документа анализаторите ревизираха прогнозата си за продажби през 2017 от 0,9 на 3,6%. 

Тревогата Brexit

Великобритания остава голямата въпросителна, твърдят анализатори. OECD очаква БВП да се забави до 1,6% тази година във Великобритания и до 1% през 2018. В доклада на институцията от юни се казва: "Основният риск за икономиката е несигурността, свързана с процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз".

Страховете от миналата година обаче, че Brexit ще се отрази тежко върху продажбите на автомобили, като цяло още не са се материализирали. "Както вътре, така и извън Обединеното кралство, го нямаше апокалипсиса, за който говорихме през юни 2016", каза Ян Флетчър, главен анализатор в IHS Markit. 

През следващата година "ще видим какви условия за Brexit ще бъдат договорени и клиентите ще започнат да вземат решения въз основа на това". 

IHS Automotive прогнозира ръст на продажбите на леки автомобили от 2% до края на годината. "Това означава, че продажбите ще се движат на малко по-ниски нива отколкото са в момента", каза Флетчър. "Втората половина на миналата година беше много силна и достигна връхната точка от преди кризата. Това е една от причините, поради които мислим, че сега ще отстъпи."
Според прогнозите на LMC Automotive годишният ръст ще бъде 2,9%. 

Evercore ISI прогнозира, че продажбите през 2017 в Европа ще постигнат ръст от 1,5%, като предвиждат значителен спад от 8% в Обединеното кралство.

Експертите от Exane BNP също бият предупредителни камбани, особено що се отнася до британския пазар. 

"Тези резултати в ЕС може да са последното подобрение в този цикъл", твърдят те. "С нива на доверие и заетост, близки до върховите нива, е твърде вероятно следващата изненада да не е много положителна". 

Победителите в първото полугодие

369 249 са новорегистрираните автомобили в Европейския съюз през юни, като общо за първите шест месеца на годината достигат 8 461 476. 

Търсенето продължи да бъде особено силно в Италия, като продажбите там са отговорни за 25% от общия европейски ръст. Продадените в тази южна страна автомобили през първите шест месеца са 92 943, по данни на асоциацията на индустрията ACEA. 

От 34-те марки, проследявани от асоциацията, 23 показват ръст в продажбите за първата половина на 2017, като 11 са регистрирали спад.

Сред най-печелившите компании които отбелязват най-голям ръст на продадените автомобили спрямо предходния период са Alfa Romeo (+ 40%), Lada (+ 32%) и Jaguar (+24%). 

А победители в абсолютен обем са марките Toyota (с добавени 50 910 продажби), Fiat (46 651 продажби повече) и Mercedes-Benz (+40 387). Общият им ръст на продажбите е 37% от общото увеличение.

Последни новини
Още от Новини