Без граница от Охрид до Черно Море в рамките на ЕС

Ангел Джамбазки, евродепутат, В развитие, 08.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подписването на договора за добросъседство с Македония е една качествена нова стъпка, а денят, в който това стана, може да бъде наречен исторически.

Това коментира в интервю пред Николай Кръстев евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Разговорът бе излъчен във „В развитие“ с водещ Велко Каменов.

„Имаме интерес да завършим делото на въстанието от 1903 година, което беше от Охрид до Черно море, за да няма граница от Охрид до Черно море. Това е мислимо и изпълнимо в рамките на Европейския съюз. Всичко друго изглежда налудничаво и неосъществимо на този етап“, заяви още Джамбазки.

„За нас е изключително важен възможно най-бързият демонтаж на антибългарското говорене в Скопие и възможно най-бързото присъединяване на Македония както към ЕС, така и към НАТО“, посочи той.

Фокусът на разговора бе поставен и върху казуса с името на Република Македония, или БЮРМ (FYROM), както е официалното название на страната в ООН. По думите на евродепутата Гърция изкуствено поддържа този проблем разпален, не толкова заради това, че я интересува името на западната ни съседка, а поради страх от това, населението в Северна Гърция, което е етнически българско и говори на български език, да осъзнае истинския си произход.

„Когато започнаха истериите около идеята за договора за добросъседство, веднага бе реанимирана, събудена т.нар. „Златна зора“ (радикална, определяща се за крайно дясна партия в Гърция – бел.ред.), изпаднала в политическа летаргия от няколко години. В един момент те излязоха на протест срещу новото правителство в Скопие, размахали факли, свастики и т.н, развявайки сръбски и руски знамена. Това много прилича на ситуацията от 1913 (тайният договор между Сърбия и Гърция, съюзници на България в Първата балканска война, разделящ Македония без знанието на София – бел.ред.)“, каза Джамбазки. 

„Ние не трябва да допускаме това да се случи. Реактивирането на тези връзки не е изгодно. Интересът ни е най-сетне да се превърнем в държава, която привлича инвестиции. А когато имате газопроводи, нефтопроводи, електропроводи, тогава заинтересованите държави не позволяват да има война на тази територия. Защото не можеш да застрашиш да кажем икономиката на Италия, защото на някой му хрумва например да направи сблъсък в Митровица“, допълни зам.-председателят на ВМРО.

 

Последни новини
Още от Новини