Индустриалното производство в Германия с първи спад от началото на годината

Данните показват спад от 1,1% през юни спрямо прогнозите за ръст от 0,2%

Индустриално производство в Германия. Източник: Bloomberg Terminal Индустриално производство в Германия. Източник: Bloomberg Terminal

Индустриалното производство в Германия отбелязва неочакван спад през юни, записвайки първото си понижение от шест месеца насам, което се дължи до голяма степен на свиването на активността в промишления и строителния сектор, предаде Bloomberg.

На сезонно изгладена база производството спада с 1,1% през юни след ръст от 1,2% през май, сочат данни на Министерство на икономиката, публикувани в понеделник, 07 август.

На фона на добрите данни за фабричните поръчки в Германия през юни, обявени в петък, спадът на индустриалното производство не се разчита от анализаторите като повратна точка за германската икономика. Бизнес доверието е на рекорден връх, а от Bundesbank прогнозират, че ръстът ще се запази.

Фабричните поръчки, както и индикаторите за бизнес климата сигнализират, че ръстът на индустриалното производство ще продължи“, коментират от икономическото министерство.

Спадът на индустриалното производство е задвижен от понижение от 1,4% на промишленото производство и от 1% спад на активността в строителния сектор. 

На графика по-горе е изобразено изменението на индустриалното производство (със синята линия) и ръста на БВП за тримесечие (с белите барове). 

Последни новини
Още от Графика на деня