АЕЦ Козлодуй с положителни финансови резултати

За първите шест месеца на 2017 печалбата е 33,9 млн.лв.

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

АЕЦ "Козлодуй" приключва първото полугодие на 2017 с положителни финансови резултати, съобщават от компанията.

Печалбата на Дружеството за първите шест месеца на 2017, след данъчно облагане, е в размер на 33,9 млн. лв., при печалба от 236 хил. лв. за същия период на 2016. Приходите от дейността на атомната централа са 418 млн. лв., с ръст от 22 млн. лв. спрямо първото шестмесечие на миналата година.

Със собствени средства е обезпечено изпълнението на дейностите по осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените блокове и изпълнението на инвестиционните проекти за продължаване на срока на експлоатация и за повишаване на мощността им.

Принос за добрите финансови резултати има, както отличната работа на екипа на атомната централа, така и намаляването на размера на вземанията от НЕК ЕАД и значително по-благоприятната, в сравнение с миналата година, пазарна среда.

Положителната тенденция продължава и през юли 2017. В края на месеца са отчетени приходи от продажба на електрическа енергия по регулирани и свободни цени на стойност почти 96 млн. лв. Това е най-високият размер на месечни приходи от продажби за АЕЦ "Козлодуй" от стартирането на либерализацията на енергийния пазар в страната през 2004 до момента.

Последни новини
Още от Новини