Социалдемократите: Меркел се огъва пред Тръмп

Германските социалдемократи против 2% от БВП да се дават за отбрана

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Германските социалдемократи са против 2% от БВП да отиват за отбрана и атакуваха германския канцлер Ангела Меркел, че се огъва пред искането на американския лидер Доналд Тръмп, информират световните агенции, позовавайки се на статия, публикувана във Funke Mediengruppe.

Страните членки на НАТО приеха решение да увеличат разходите за отбранадо минимум 2% от БВП. Това е едно от ключовите искания на Тръмп към съюзниците, за да ги защитава.

Малко повече от месец преди парламентарните избори Мартин Шулц и Томас Оперман, който ръководи парламентарната група на социалдемократите за първи път предприеха толкова остра атака срещу Меркел, по въпроса за военните разходи на НАТО и срещу военния министър Урсула фон дер Лейен в статия за Funke Mediengruppe.

Категорично се обявяваме против искането на Тръмп и на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз за 2%, пишат двамата лидери, имайки предвид партията на Меркел и нейните баварски съюзници.

Това не само не е реалистично, но и е грешната цел, допълват те.

Според тях Берлин трябва да се съсредоточи върху изграждането на силен европейски отбранителен съюз и в крайна сметка създаването на европейска армия.

Меркел и консерваторите са слаби пред Доналд Тръмп, когато отговарят на провокациите му за целта от 2%, заявявайки: "Добре, ще отделим повече пари", тъй като нямат по-добри идеи какво да правят, допълват Шулц и Оперман.

По думите им увеличаването на военните разходи трябва да съвпадне с по-високи разходи за дипломация, хуманитарна помощ и превенция на кризи.

В статията те също така нападат военния министър за продължаващите проблеми с техниката, липсата на планиране и предизвикателствата, свързани с наемането на военнослужещи.

Последни новини
Още от Новини