Ердоган облича в кафяво обвинените в преврат и тероризъм

Един от обвинените се появи в съдебната зала с тениска с надпис - герой

Снимка:  Suzanne Plunkett/Bloomberg News Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News

Ердоган въведе задължителна униформа за обвинените в заговор за преврат и тероризъм в Турция. 

Турският президент Реджеп Ердоган е въвел облекло, с което трябва да се съобразяват в съда заподозрените в участие в неуспелия опит за преврат. Подсъдимите са длъжни да носят дрехи в кафяво.

За обвинените в тероризъм се предвиждат панталони и якета, а за обвинените в заговор - гащеризони.

Своето намерение да издаде такава заповед Ердоган потвърди в реч от вчера вечерта, като отбеляза, че подсъдимите ще носят "риза и панталон в тъмен кафяв бадемов цвят".

"Те няма вече да се явяват в съда, облечени както им се харесва", закани се Ердоган.

Таип Ердоган потвърди намерението си подсъдимите за опита за преврат от 15 юли миналата година да бъдат облечени в специални дрехи, след като един от тях се яви в съдебната зала с тениска с надпис "Герой".

След това десетки граждани облякоха такива тениски по улиците на Истанбул и Анкара, но бяха арестувани с обвинения за пропаганда на тероризма.

Преди инцидента Ердоган бе предложил участниците в преврата да бъдат обличани с оранжеви гащиризони, подобно на затворниците от "Гуантанамо".

В нощта на 16 юли 2016 в Турция беше извършен опит за преврат, който беше пресечен от властите. Жертви на метежа станаха повече от 240 души, повече от 2000 получиха наранявания с различна степен. По обвинения за участие и съпричастност за опита за преврат и до този момент в турските затвори се намират около 50 хиляди души.

Последни новини
Още от Новини