Високопоставен мениджър на Volkswagen призна вината си по Дизелгейт

Другите издирвани по делото за Дизелгейт, водено в САЩ, се укриват в Германия, смятат американските власти

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Арестуваният в началото на януари тази година във Флорида германски мениджър на Volkswagen Оливър Шмид се призна за виновен за ролята си в скандала с отработените вредни газове, или т.нар. „Дизелгейт“.

Германецът, когото власите в САЩ обвиняват за измама и нарушаване на законите за опазване на околната среда, даде показания в петък в Детройт пред компетентния съдия Шон Koкс, предава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Признавайки се за виновен, Шмид печели значително намаление на потенциалната присъда. От първоначалния единадесет обвинения са отпаднали девет. С показанията за първи път висш мениджър на VW признава официално отговорността си в рамките на Дизелгейт.

За сметка на това Шмид, който според обвинителния акт от февруари 2012 г. до март 2015 г. в ролята си на висш мениджър на VW е бил отговорен за опазването на околната среда в САЩ, се лишава от шанса си да се защитава в процес и да получи оправдателна присъда. 48-годишният мениджър е изправен пред наказание от до седем години затвор и глоба в размер на до 500 000 долара. По-рано обаче потенциалното наказание по всички обвинения би могло да се сумира на до 169 години лишаване от свобода.

В случай, че сделката, която Шмид вече договори с американските власти, бъде одобрена от съдията, глобата може да бъде намалена до още по-ниската сума в размер на между 40 000 до 400 000 долара. До решението на съда германецът трябва да остане в ареста. Съдия Шон Кокс ще произнесе окончателното си решение едва на 6 декември 2017 г., но сега е ясно: Кокс вероятно ще бъде снизходителен, защото ще бъде взето предвид желанието за сътрудничество на Шмид. В продължение на седмици той е работил заедно с американските следователи и е описал в детайли как систематично е мамил американските органи по околната среда за автомобилите на VW.

В замяна на това прокуратурата се отказа от трето обвинение, за измама на трансферите. То можеше да донесе на Шмид до 20 години лишаване от свобода и глоба до 250 000 долара.

ФБР арестува германеца през януари в Маями при завръщането му от отпуска. До този момент той отхвърляше всички обвинения и твърдеше, че е невинен.

Шмид е един от осмината настоящи и бивши служители на концерна, които са обвинени от властите в САЩ. С изключение на един инженер – Джеймс Лиян, който е дал показания като основен свидетел, за другите обвиняеми се подозира, че са в Германия, където за момента не са застрашени от екстрадиране.

Шмид е изиграл ключова роля в скандала с отработените газове. За него се твърди, че е предупредил ръководството на концерна, начело на което тогава бе главният изпълнителен директор Мартин Винтеркорн още в началото на август 2015 г. за заплахата от сериозната глоба заради аферата.

Volkswagen призна през септември 2015 г. след обвинения от американските власти, че е вграждал специален софтуер в над 11 млн. дизелови автомобили по целия свят.

Скандалът вече струва на компанията повече от 24 млрд. долара за уреждане на граждански и наказателни искове в САЩ. Това включва и съгласието на VW да плати 4,3 млрд. долара за прекратяване на федералното наказателно разследване и да се признае за виновна за използването на неверни твърдения при вноса на автомобили в САЩ и за възпрепятстване на разследванията.


 

Последни новини
Още от Новини