Иновативност не само в бизнеса, а и в ... нарушенията по плажовете

Нови нарушения през текущия сезон по Черноморието, но пък по-малко от миналата година

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Тази година се натъкваме на „иновативни“ нарушения по морските плажове, които се различават от миналата година, но проверките ни съвместно с останалите компетентни и контролни органи показват, че нарушенията все пак намаляват. Това съобщи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, предават от пресотдела на подопечното й ведомство.

Тя даде примери с морски плажове „Панорама“ и „Кабакум-централен“, където има избрани изпълнители, но те не влизат в правата си и плажовете трябва да се обявят за неохраняеми. „Сигнализирали сме за ситуацията до всички отговорни местни институции, сезирали сме и прокуратурата“, подчерта министър Ангелкова.

Тя поясни, че на плаж „Панорама“ до Варна избраният наемател все още не сключва договора си за наем, но в момента си ползва плажа. На „Кабакум-централен“ досегашният наемател не отстъпва владение на обектите си по ивицата на избрания нов наемател, независимо от изпратените сигнали. На плаж „Обзор-мотела“ предишни наематели не дават на новия да встъпи в правата си, за което също е сигнализирана прокуратурата.

Министърът допълни също, че договорът за морски плаж „Село Лозенец“ ще бъде прекратен от 1 октомври. Там няма да се строи заведение, което бе започнато от наемателя, увери Николина Ангелкова. Тя подчерта, че като цяло нарушенията по другите плажове се отстраняват според предписанията на проверяващите и са свързани предимно с недостатъчно брой спасители.

„Министерството следи ситуацията на плаж „Равда-ХТИ“, където е била поставяна табела за частна собственост, което е недопустимо. При инспекцията на шест плажа в района на Русалка бе установено, че eдиният плаж, който е при залива Тауклиман, е в частен имот и до него няма достъп освен по вода. На другите пет плажа на Русалка, които са неохраняеми, се извършват дейности в нарушение на закона – събират се такси от плажуващите за това, че ползват инфраструктурата на комплекса. Това също е недопустимо, защото по закон на туристите трябва да бъде осигурен безплатен пешеходен достъп до плажните ивици. Отново имаме сигнали и за Корал за нерегламентирано къмпингуване и ползване на електричество от съседни имоти за захранване на каравани и палатки. Въпросът за регулирането на къмпингуването е изключително належащ“, акцентира министър Ангелкова.

През септември работната група от експерти трябва да излезе с предложения как да се регламентират къмпингуването и видовете къмнингуване, за да се включат тези текстове в ЗИД на Закона за туризма. Предлагаме това да става само в регламентирани места, като едновременно с промени в Закона за устройство на територията се регламентира по-лек разрешителен режим за създаване на къмпинги, за да отговорим на очакванията на туристите към този вид туризъм.

Последни новини
Още от Новини