Борисов отмени заповедта за забрана на строителството на Шабла, Каварна и Балчик

Действията на премиера се дължат на масовото недоволство от забраната на всякакви дейности в региона, подписана преди 2 седмици от Нено Димов

Фарът на Шабла, Шабла, 6 август 2017. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Фарът на Шабла, Шабла, 6 август 2017. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“, предава пресотделът на Министерски съвет.

Министър-председателят в възложил на министър Димов и екипа му утре (6 август) да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления.

Решението на премиера е взето след „детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров“, гласи прескомюникето.

Борисов също така е възложил на екоминистъра да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000“, да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането, съобщават още от МС.

„Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българския данъкоплатец“, гласи още съобщението

От МС припомнят, че през 2006 правителството на премиера Сергей Станишев е възложило определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС. През 2008 са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 България е осъдена от ЕК.

„Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави“, допълват от пресцентъра на институцията.

Последни новини
Още от Новини