Компании ще получават ваучери до 100 хил. лв. за листване на БФБ

Вижте какви ще са приоритетите на кабинета в сферата на икономиката

Снимка: Investor Media Group Снимка: Investor Media Group

Предприятия ще получават ваучери до 100 хил. лв. за листване на борсата. Това обеща министърът на икономиката Емил Караниколов, който представи мерките в областта на икономиката от програмата за управление на правителството 2017 – 2021, предава Investor.bg.

„Ще има среща с БФБ, ще обсъдим конкретни мерки в тази насока“, каза той.

Министърът поясни, че финансирането на мярката, която ще стимулира предприятията да станат публични, ще бъде по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Освен подкрепата за капиталовия пазар програмата на правителството предвижда мерки за намаляване на административните тежести към граждани и бизнес, развитие на индустриалните зони, повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и подкрепа на малък и среден бизнес, засилен следприватизационен и следконцесионен контрол.

Караниколов припомни, че икономическото министерство е оптимизирало някои услуги и е намалило таксите.

В индустриалните зони първо ще се изгражда инфраструктура, а след това ще се продават терени и право на строеж. „Надявам се да привлечем допълнително инвестиции и да се вдигне жизненият стандарт чрез увеличаване на заплатите и подобряване на условията за труд“, каза той.

Работи се приоритетно по индустриална зона Божурище, където ще се строят нови пътни подходи, жп терминал за разтоварване на стоки и жп гара. Ще се развива зоната във Видин и са планирани нови зони в Ловеч, Стара Загора и Кърджали.

“Обсъждаме и закони за облекчаване на инвеститорите в индустриалните зони“, каза Караниколов.

За повишаване на конкурентоспособността на българската икономика предстои пускане на мярка по програма „Иновации и конкурентоспособност”, която ще е облекчена за микро и малките предприятия.

Ново звено в Агенцията за приватизация ще следи изпълнението на концесионните договори, които в момента се контролират от администрациите, обявили концесията.

Той обеща Министерството на икономиката да е домакин за учредяването на стартъп общност, която в бъдеще да е национално представителна.

На въпрос дали е склонен да разговаря с финансовото министерство за това да отпадне данък печалба за стартиращите предприятия икономическият министър каза: „Обсъждаме всички стимули, това е изключително важно, включително финансиране, тъй като основните проблеми на МСП са точно финансирането“. То може да се осъществява и през ББР, която скоро е с принципал икономическото министерство.

Стимули се обсъждат за всички инвеститори, за да бъдат привличани, уточни той. 

Последни новини
Още от Новини