Китай застана против американските санкции срещу Москва

Проблемите следва да се решават с диалог, коментират от китайското външно министерство

Си Дзинпин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Си Дзинпин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Официален Пекин излезе с критично изявление срещу въвеждането на „каквито и да било едностранни санкции“, в това число и „новия закон в САЩ за засилване на ограниченията по отношение на Русия, Северна Корея и Иран“.

Това се казва в изявление на китайското външно ведомство, цитирано от РИА Новости.

„Смятаме, че урегулирането на разногласията, възникнали между различните страни, следва да се реализират въз основа на взаимно уважение и по пътя на съответстващия равноправен диалог“, се казва в документа.

Припомняме, че на 25 юли законопроектът за разширяване на санкциите от страна на САЩ към Руската федерация, Иран и КНДР бе одобрен от Палатата на представителите в Конгреса (долната камара), а на 27 той премина успешно и през Сената (горната камара). На свой ред от Белия дом съобщиха, че президентът Тръмп се е запознал с окончателния вариант на документа и е готов да го подпише, а в сряда (2 август) това стана факт.

Документът предвижда  полагане в законова обвивка на санкциите, наложени от бившия президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по тoзи начин те не биха могли да бъдат отменени едностранно от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом Доналд Тръмп, като последна дума за това ще има Конгреса.

Освен това е предвидено разширяване на рестриктивния режим, най-вече в области като енергетика и търговия.

Последни новини
Още от Новини