Кандидатстващите за ирландско гражданство британци са се увеличили двойно

През тази година Дъблин ще издаде рекордните 500 хил. паспорта на граждани от ЕС

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Броят на британците, желаещи да получат ирландско гражданство се е увеличил два пъти. По-рано на годишна база ирландски паспорт са получавали по 50 хил. жители на Обединеното кралство. Това се разбира от изказване на посланика на Ирландия в Лондон Дан Малхол, предава Evening Standart.

Интересът не идва само от граждани на предстоящата да излезе от Европейския съюз страна. През тази година Дъблин ще издаде рекордните 500 хил. паспорта на граждани от ЕС.

„Това е необичайно количество паспорти, съдейки по предишните цифри. Това означава, че хора по цял свят, много от тях граждани на Великобритания, живеещи в Европа или някъде другаде и имащи ирландски корени, желаят да получат ирландски паспорт като застраховка за бъдещето“, коментира дипломатът.

Освен че ще могат да използват ирландския си паспорт за безпроблемно пътуване в ЕС, новополучилите гражданство на островната държава ще могат да влизат на територията на Великобритания, без от тях да бъде изискван паспорт. В определени случаи обаче от тях би могло да бъде поискано удостоверение и „доказателство за националност“, особено в случаите, когато съответният човек е бил роден извън границите на Ирландия.

 

Последни новини
Още от Новини