Държавата да финансира частни училища и детски градини, гласи проектонаредба

Частните учебни заведения, които ще получават пари от бюджета, няма да имат право да събират такси за издържаните от държавата дейности

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Държавата се подготвя да финансира частните детски градини и училища, както е предвидено в Закона за предучилищното и училищното образование, от 2018. Това предвижда проект на наредба на Министерството на образованието и науката, цитиран от Investor.bg.

Това беше и най-спорната разпоредба от закона, предизвикала най-бурни дискусии по време на дебатите около приемането му.

Крайният срок за подаване на становища по наредбата е 1 септември.

Предвижда се държавни пари да получават училища и детски градини, които подадат изрични заявления. Те ще бъдат проверявани дали покриват определените изисквания.

Нормативната уредба предвижда тези частни учебни заведения да не могат да събират такси от родителите за дейностите, които се финансират от бюджета. Родителите ще плащат такси за всички други занимания, като това ще се определя в договора, който те ще сключват с училищата и градините.

Законът задължава тези частни учебни заведения да обучават и поне 20% от децата безплатно.

Частните училища и детски градини, които ще получават пари от държавния бюджет, ще трябва да се отчитат всеки месец и на всяко тримесечие, предвижда още проектонаредбата. Отчетите ще се подават в съответните общини, като контрол ще осъществяват и регионалните инспекторати.

Проектът на наредбата предвижда и безплатно обучение по български език за пребиваващи в България чуждестранни ученици. Средствата ще се планират по бюджета на образователното министерство.

Последни новини
Още от Новини