Юнкер: Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС трябва да продължат

2016 Европейският парламент гласува спиране на преговорите

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер счита за грешно отпадането на преговорите по присъединяването на Турция към Европейския съюз и изрази надежда за сътрудничество от страна на Анкара, съобщава Politico.

"Аз не подкрепям приключването на преговорите с Турция, което иска Европейският парламент. Въпреки това, фактът е, че Турция е буквално всяка секунда по-далеч от изпълнението на ангажиментите си за присъединяване към ЕС", коментира той.

През ноември 2016 г. Европейският парламент гласува спиране на преговорите между Анкара и Брюксел. Резолюция призовава Комисията и правителствата на Общността да суспендират бъдещи преговори с Анкара. Причината в твърде преекспонираната и противоречива реакция на турските власти след неуспешния опит за преврат в страната.

Юнкер коментира и организацията на работата на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който в последните две седмици, направи поредица от кадрови промени.

"Това е невероятно, ние сме по-добре организиран от администрацията на Тръмп, защото, когато имаме вътрешни трудности и недоразумения, ние ги разрешаваме чрез лични разговори а не да се освобождаваме така от хората", допълни Юнкер по отношение на отстраняването на Скарамучи, който се задържа на поста си само 10 дни.

Последни новини
Още от Новини