Събираемостта на данъците в Столична община се подобрява

Събраната сума е със 7 млн. лв. повече, отколкото година по-рано

Снимка: Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Tенденцията за повишаване на събираемостта на данъците в Столична община продължава да се подобрява, като до този момент в общинската хазна са постъпили над 396 млн. лв., или 63% от планираните приходи. Това съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по финансите на София Дончо Барбалов, съобщи Investor.bg

Събраната сума е със 7 млн. лв. повече, отколкото година по-рано по същото време.

Добрата събраемост се дължи на строг контрол и отличната работа между общината и приходните агенции, обясни още той.

От 2012 до днес имаме над 30 млн. лв. повече приходи, без да се променят данъчните ставки в града, похвали се Барбалов.

По-конкретно, от началото на годината до края на юли от данъка върху превозните средства постъпленията са 65,5 млн. лв., което е с 6,4 млн. лв. повече спрямо миналата година. Според него повишението се дължи на затегнатия контрол и на факта, че вече не може да се минава технически преглед, без да са платени задълженията към общината.

Освен това от миналата година всички задължения към общината се заплащат по реда на тяхното възникване, което на практика прекрати порочната практика най-старите неплатени данъци да не се плащат и да се чака „давност“, след което да отпаднат като задължение, обясни заместник-кметът.

Въпреки „известната неувереност, че ще изпълним плана“, от данъка от придобиване на имущество по възмезден начин приходите са 55 млн. лв. от началото на годината, или с 2,7 млн. лв. повече от 2016.

Постъпленията от въведения миналата година патентен данък върху таксиметровите превози са в размер на 2,9 млн. лв., информира още Барбалов.

Столична община е изпълнила близо 70% от плана си за „такса смет“. За първите 7 месеца от годината приходите от таксата са 131,9 млн. лв. 

Разходите, които Столичната община е направила към момента, са в размер на 105,5 млн. лв, като парите са отишли за различни ремонтни дейности, строежи на детски градини, почистване.

Заместник-кметът обяви още, че съвсем скоро се очаква Столичната община да разполага с електронна система, с която всички държавни ведомства да могат да проверяват дали фирмите, които участват в обществени поръчки, имат неплатени данъци.

Той обясни, че съгласно Закона за обществените поръчки всяка компания, която иска да участва в държавните търгове, трябва да предостави удостоверение, че няма неплатени налози. Целта ни е това да става изцяло по електронен път, като така ще облекчим фирмите, самата администрация на общината и държавните структури, които възлагат обществени поръчки, каза Барбалов.

Той отчете, че за цялата 2016 общинската администрация е издала над 21 хил. удостоверения за платени данъци, а само от януари до юли 2017 издадените удостоверения са близо 15 хил. Цената на този документ е 6 лв., а новата система в момента се тества от дирекциите в общинската администрация. 

По думите му вече е изградена и сериозна информационна система, чрез която се облекчава максимално подаването на заявленията и се намалява необходимостта многократно да се посещават различните структури на общината. Това е част от подхода за намаляване на административната тежест на гражданите, каза още Дончо Барбалов.

Последни новини
Още от Новини