Правителството ще анализира възможностите за изграждане на АЕЦ Белене

Не се предвижда обаче в евентуалния проект да има държавно участие, както и ангажимент за изкупуване на електроенергия

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Кабинетът „Борисов 3“ ще анализира възможностите за възраждане на замразения проект за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това гласи една от целите на правителството, публикувана в обновената му управленска програма за периода 2017-2021. Следва да се отбележи, че тази точка не съществуваше в досегашния вариант на програмата.

В плановете на правителството обаче не влиза опцията евентуалното строителство на нова атомна централа да стане с държавно участие, било то пряко или косвено, се разбира още от документа.

АЕЦ „Белене“ би могла да бъде изградена единствено на „ пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия“, гласи въпросната точка от програмата на управляващите

Други цели в енергийната сфера, които си поставя кабинета, са удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ успоредно с повишаване на тяхната мощност, развитие на зелената енергия без предоставяне на държавни или корпоративни гаранции, диверсификация на източниците на природен газ, продължаване на проучванията за газ и нефт в Черно море, реализация на газов хъб „Балкан“ и др.

Последни новини
Още от Новини