Икономическото ведомство кани китайски компании в София Тех Парк

В София Тех Парк има отлични възможности за съвместна работа, коментира пък китайският посланик на среща с икономическия министър

Снимка: София Тех Парк Снимка: София Тех Парк

Възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в „София Тех Парк“ - това обсъдиха на среща днес (3 август) министърът на икономиката Емил Караниколов и посланика на Китай у нас Н. Пр. Джан Хайджоу, предават от пресцентъра на икономическото ведомство.

„Търсим международни партньори за участие в проекта, той предоставя добри условия за китайски компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа“, заяви Караниколов.

Кои са възможните области за сътрудничество – изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, сътрудничество с водещи български научни институции, като и демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми, посочи още министърът.

От своя страна китайският посланик коментира, че в “София Тех Парк” има отлични възможности за съвместна работа. „В момента стимулираме технологичните паркове в Китай да търсят възможност за изпращане на инкубатори в България. Заедно с инкубаторите ще дойде и пазарното търсене, както и средства, които ще помогнат за превръщане на научните резултати в индустрия“, каза Хайджоу.

На срещата бяха обсъдени още и вариантите за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество. Стартирани са общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти, от които са финализирани три, като се очаква скоро да приключи окончателно и процедурата за мляко и млечни продукти.

Китайската страна активно изследва начините за засилване на сътрудничеството с България, заяви Н. Пр. Джан Хайджоу. „Износът към Китай трябва да се увеличи и трябва да създадем баланс в търговията между двете страни. Според нас земеделието има широка сфера на обхват и в това число влиза търговията, производството на продукти, откриването на нови пазари и нови технологии за преработка на храни. Китайската страна придава огромно значение на българските селскостопански продукти“, поясни Н. Пр. Джан Хайджоу. Той добави, че ако двете държави искат да повишат стокообмена трябва да работят в посока популяризиране на българките продукти в Китай и разширяване на каналите за търговия.

За периода 2006-2016 износът на България за Китай нараства над 6 пъти – от $78 млн. през 2006 до близо $480 млн. през 2016. Вносът от Китай също нараства, но с по-умерени темпове (през 2006 е в размер на $961 млн., а през 2015 е приблизително $1,79 млрд.). Китай заема второ място след Турция сред експортните ни дестинации извън ЕС.

Сходна тенденция се наблюдава и през 2016, когато стокообменът с Китай отбелязва $1,629 млрд. Българският износ за Китай е $479,7 млн.(-19,6%), а вносът от Китай достига $1,149 млрд. (+6.5%).

През първите три месеца на 2017 двустранният стокообмен достига $462,1 млн. (ръст от 9,22% спрямо същия период на 2016), от които български износ на стойност $175,1 млн. (увеличение от 28,2%) и внос на стойност $287 млн. (+0.2%).

Последни новини
Още от Новини