Газпром намалява транзита на газ през Украйна, поглеждайки на север

Количествата газ, транзитирани през Украйна, намаляват за сметка на транзита през газопровода OPAL, свързващ Германия със Северен поток

Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com

Руският държавен конгломерат „Газпром“ намали количествата на транзитирания природен газ през територията на Украйна за сметка на увеличаване на подаваните количества през газопровода OPAL, свързващ Германия със „Северен поток“, пише руското издание „Ведомости“, позовавайки се на данни от компанията, оперираща OPAL - Gastransport.

Това стана факт, след като вчера (2 август) „Газпром“ отново получи достъп до 40% от работния капацитет на газопровода, като в резултат на това транзитираните количества по него се увеличиха от 56 до 71,5 млн. куб. метра на денонощие.

Увеличаването на участието на „Газпром“ в транзита на „синьо гориво“ по OPAL стана възможно след като наскоро Върховният съд на ЕС отмени забраната на руската държавна газова компания да участва в провежданите търгове за проценти от капацитета на тръбата.

Оттогава „Газпром“ участва в ежедневно провежданите търгове, като поетапно увеличава участието си в OPAL. Ако руската компания придобие изцяло въпросните мощности, то през тръбата би било възможно да се доставят по 33,3 млн. куб. метра газ на дневна база, или над от 12 млрд. куб. метра годишно.

Респективно с увеличаването на доставките за Европа през OPAL биват намалявани тези през територията на Украйна. По изчисления на „Ведомости“ Киев може да изгуби около 20% от транзита на руски газ на годишна база, което в парично изражение е около $400 млн.


 

Последни новини
Още от Новини