АЦБ не вдигна лихвата и понижи прогнозите си за ръст на британската икономика

Решението лихвеният процент да бъде оставен на рекордно ниските 0,25% бе очаквано от анализаторите

Сградата на Bank of England. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Сградата на Bank of England. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Очаквано Английската централна банка (Bank of England) остави без промяна водещата си лихва на рекордния й минимум от 0,25 на сто, предава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Също без изненада решението е взето с 6 гласа „За“ и два гласа „Против“, каквито бяха прогнозите на повечето икономисти, след като забавянето на инфлацията заглуши призивите за повишаване на показателя.

Комитетът по парична политика на институцията гласува да запази нивото на водещата лихва на фона на несигурността за икономическите перспективи на Великобритания, докато страната се подготвя за излизането си от ЕС.

Някои икономисти призоваваха водещата лихва да бъде вдигната, след като през май инфлацията се ускори до 2,9 на сто - доста над целевото равнище от 2 на сто. Тя обаче се забави до 2,6 на сто през юни, намалявайки натиска за повишение на лихвите. 

Същевременно АЦБ намали прогнозите си за икономическия растеж и заплатите след слабия старт на годината за икономиката. 

Досега има малко индикатори, че ръстът на заплатите ще се ускори, въпреки че безработицата е на най-ниското ниво от 70-те години на миналия век.

Реалните заплати ще се понижат с 0,5% през тази година според новата прогноза на АЦБ. Средните седмични доходи ще се подобрят през 2017, но с по-бавни темпове, отколкото се предполагаше.

Безработицата във Великобритания е на 40-годишен минимум, а инфлацията е над целевата, определена от банката. Тези факти подкрепят повишаването на лихвата.

От юни обаче данните сочат, че икономиката е забавила растежа си до най-ниското равнище от 2012 през първото полугодие, инфлацията се е понижила, а растежът на заплатите остава слаб.

Освен това началото на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС бе трудно, а много компании са неспокойни за последиците от Brexit.

Междувременно бе публикуван и новият отчет за индекса на мениджърите по доставките (PMI), изготвян от IHS Markit и Британския институт за закупуване и снабдяване CIPS, който се е повишил до 53,8 пункта през юли спрямо четиримесечния минимум от 53,4 пункта през юни, или малко над прогнозите на икономистите. Анализът показва, че бритнската икономика изглежда настроена за "стабилен, но вял" растеж през идните месеци, а бизнесът остава с мрачни нагласи за перспективите си пред Brexit.

Данните за сектора на услугите се прибавят към признаците, че британската икономика се стреми да набере инерция след най-лошото си начало на годината след 2012, и са в подкрепа на запазване на исторически ниската лихва.

Последни новини
Още от Новини