Петролът поевтинява заради неочакван ръст на американските запаси

Очакват се обаче официални данни от енергийното ведомство на САЩ, които да тласнат цените на суровината нагоре

Снимка: T. Fallon/Bloomberg Снимка: T. Fallon/Bloomberg

Цените на нефта на световните пазари тръгнаха надолу, след като данни на Американския петролен институт (API) изненадаха инвеститорите, показвайки неочакван ръст на запасите от „черно злато“ в САЩ.

Към 09:39 часа стойността на петрола Brent спадна до нива от $51,45 за барел, а цената на лекия суров петрол WTI се понижи до $48,83 за барел, сочат данните от Bloomberg терминала.

Данните на API значително озадачиха пазарните участници след като показаха повишение от 1,8 млн. барела в запасите от петрол в САЩ към края на миналата седмица до нива от 488,8 млн. барела.

Рязката реакция се дължи и на това, че анализаторите сочиха обратната тенденция – понижаване на петролните запаси с 2,9 млн. барела.

В момента пазарните анализатори очакват публикуването на данни от енергийното ведомство на Съединените щати за количествата нефтени запаси в страната, като прогнозите гласят, че ще станем свидетели на тяхното понижение с 0,6% или с 2,9 млн. барела до нива от 480,5 млн. барела, което би тласнало цената на „черното злато“ нагоре.


 

Последни новини
Още от Новини