Германската автоиндустрия преоборудва 5 млн. дизелови коли с нов софтуер

Подобренията се предлагат от BMW, Daimler, Opel и Volkswagen

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Над 5 млн. автомобила с дизелови двигатели ще отделят благодарение на нов софтуер по-малко вредни емисии. В този брой влизат и 2,5 млн. коли на Volkswagen, за които вече са наредени подобрения по отношение на вредните емисии. Това се разбира от материал на DPA, базиран на информация от Асоциацията на автомобилната индустрия (VDA), пише Investor.bg.

В организацията членуват около 600 компании, които са активни в сферата на автомобилостроенето, мобилността и др.

Става дума за автомобили с двигатели с нормата Euro 5 и Euro 6. Мерките са доброволни, а не задължителни. Около 8,6 млн. коли от тези класове в момента се движат по германските улици.

Целта на инициативата е понижение на азотните оксиди с от 25 до 30 на сто, което би понижило замърсяването на въздуха поне с това количество, което би имало и при пълна забрана на движение на по-старите дизели.

Подобренията се предлагат от BMW, Daimler, Opel и Volkswagen. За собствениците на колитеняма да има допълнителни разходи. Акцията не би трябвало да окаже влияние и на разхода на гориво, мощността и издържливостта на двигателите.

Освен това BMW обяви нова „екопремия“ в размер на до 2 хил. евро за клиенти с дизел от еконормите  Euro 4 или по-стари. Условието е да закупят електромобил BMW i3, Plug-in хибрид или дизелов автомобил от нормата Euro 6. Акцията ще продължи до края на годината.

Последни новини
Още от Новини