БДЖ ще получи възмездно финансиране от 60 млн. лева

Системата на транспорта има ангажимент да възстанови тези средства към бюджета до края на 2018

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Над 60 млн.лв. ще бъдат преведени възмездно от Министерството на финансите към БДЖ. Това съобщи днес пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА. 

Той обясни, че допреди няколко месеца не е имало законово основание да бъде предоставен ресурс на железниците да могат да си погасяват дълговете заради изчакването на т.нар. нотификация или одобрение за държавна помощ за БДЖ. "Тъй като това стана факт преди няколко месеца, отпускането на средства вече е възможно", посочи министърът. 

Московски съобщи, че 42 млн. лв. още днес ще бъдат върнати на бюджета, тъй като те трябва да погасят една активирана стара държавна гаранция, т.е. ангажимент от бюджета към Световната банка. Министърът посочи, че 42 млн.лв. от дълговете на БДЖ ще бъдат погасени с тази сума и 20 млн.лв. от тях ще бъдат разпределени за погасяване на т.нар облигационен заем към пет банки, които всъщност са финансирали тази облигация на железниците, предаде Investor.bg

"Там дългът продължава да е над 150 млн.лв., но с тези 20 млн.лв. поемаме един ангажимент, който ще ни позволи останалите пари да бъдат разсрочени за следващата година", каза министър Московски.

Той подчерта, че става въпрос за възмездно финансиране, т.е. останалите сектори в държавата и данъкоплатците няма да бъдат ощетени с тези пари, които получава БДЖ.

Системата на транспорта има ангажимент да възстанови тези средства към бюджета до края на 2018, подчерта транспортният министър. Московски каза, че погасявайки дълговете, дружеството ще може да си стъпи на краката.

"Надявам се през есента успешно да стартира и процедура, която да позволи закупуване на нов подвижен състав за БДЖ, което да осмисли огромните инвестиции, които правим в железопътна инфраструктура", съобщи още министърът на транспорта.

Винаги основен приоритет е било да се погасяват дълговете, в противен случай БДЖ технически е във фалит с такива огромни дългове и във всеки един момент може да бъде поставено в процедура по несъстоятелност, отбеляза още министърът. Именно затова приоритетно сме решили, че трябва да бъдат погасени дълговете. Нямаме възможност нито да ремонтираме, нито да купим нови влакове. Това е цената, която плащаме през последните 7-8 години, за да оздравим дружеството, допълни Московски.

Транспортният министър изрази надежда в бъдеще компании като БДЖ да бъдат разумно управлявани, без да се трупат такива огромни дългове, които са непосилни за дружеството и то да бъде устойчиво за дълго време.  

Последни новини
Още от Новини