Ръстът в селския туризъм на места в България достига до 20%

Увеличение на туристите се наблюдава за четвърта поредна година

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Трендът на устойчиво развитие на селския туризъм в България, който се наблюдава през последните няколко години, ще се запази. Това каза председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов пред БНР.

Асоциацията потвърди прогнозирания ръст в селския туризъм за лято 2017, който на места достига до 20%, съобщи Investor.bg. 

Данните показват, че резервациите за август запълват средно на 85% капацитета за настаняване през делничните дати, а за почивните дни всички обекти за селски туризъм са запазени на 100%. По-голямата част от туристите са българи, но се отчита увеличение на гостите от Румъния, Русия, Германия и Франция. 

Интересът към селския туризъм е породен от това, че градското население търси все повече възможности за почивка, която да дава уединение, което трудно се постига в големите хотелски комплекси в популярните дестинации.

Туристите получават по-специално отношение, чиста храна, все по-добро качество на туристическите услуги и имат пряк допир с нещо, което са загубили в градовете, а именно допирът с природата, поясни Борислав Борисов.

По думите му през последните десетина години са се увеличили обектите за настаняване в селата, за което не са спомогнали толкова европейските фондове, по които имаше субсидии за създаване на такъв тип обекти. Причината за ръста е най-вече в частната инициатива, предимно на по-млади хора в селата, които създават такъв тип обекти.

При селския туризъм делът на чуждите туристи е едва около 10%. Около 90% от туристите са българи.

Активизиране на селските райони има в областите на Велико Търново, Бургас, Благоевград, Пловдив.

Селският туризъм е преди всичко семеен бизнес. За да се стартира такъв, е нужна инвестиция от поне 120 хил. лева. Статистиката на Асоциацията показва, че подобна инициатива предприемат предимно семейства, които са работили в Западна Европа.

До края на годината ще стартира нова мярка по европейската програма за селските райони с бюджет 50 млн. евро и доста хора очакват началото на програмата, каза Борисов. Мярката финансира разкриване на обекти за настаняване с до 20 места.

Движещата сила обаче остават не еврофондовете, а частната инициатива, категоричен е Борисов.

Последни новини
Още от Новини