PSA официално финализира придобиването на Opel

С финализирането на сделката френският автоконцерн заема второто място на европейския автомобилен пазар след Volkswagen

Автомобил Peugeot пред централата на Opel в Рюселхайм. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Автомобил Peugeot пред централата на Opel в Рюселхайм. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският автомобилен производител Opel вече официално принадлежи на френския автоконцерн PSA. Договорите с продавача General Motors вече са подписани, заявиха от централата на Opel в Рюселхайм днес (1 август). С придобиването се създава вторият по продажби автомобилен концерн в Европа след Volkswagen с пазарен дял от 17 на сто, предава германската агенция DPA, цитирана от Investor.bg.

Opel бе част от General Motors от 1929 и временно бе най-големият автомобилен концерн в Германия. От 1999 насам обаче компанията и британската сестринска марка Vauxhall не успяваха да отчитат годишна печалба. За този период GM натрупа загуба от европейския си бизнес в размер на около 9 млрд. долара. 

Френската компания ще плати 1,3 млрд. за европейското поделение, както и €900 млн. за европейския бизнес на финансовата компания GM Financial, съвместно с френската банка BNP Paribas. 

Главният финансов директор на GM Чък Стивънс пресметна общите разходи за продажбата на €4,7 млрд., тъй като GM поема пенсионни задължения за служителите. Opel/Vauxhall имат общо около 38 000 служители в седем европейски държави, около половината от които са в Германия.

Френският концерн обещава да върне двете марки на печалба, като цели да постигне оперативен марж от 2% до три години и 6% до 2026 като икономиса по €1,7 млрд. на година.

Последни новини
Още от Новини