Битка за европейски комисии от Лондон след Brexit

Само Унгария, Словения, Кипър и Балтийските републики странят от борбата

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

21 европейски държави се борят за домакини ни базираните в Лондон агенции на ЕК след Brexit.

Всички държави на Европейския съюз, с изключение на шест, се надпреварват за домакинството на едната или на двете агенции на ЕС, базирани в Лондон, които ще бъдат преместени след Brexit. Стартира състезание, което лесно може да ескалира в битка.

Съревнованието за работни места и престиж, които вървят с домакинството на европейските агенции често става доста жежко, но тази конкуренция може да отслаби единството на 27-те оставащи в ЕС държави по средата на деликатните двугодишни преговори за Brexit, които започнаха през март.

Деветнадесет града предлагат гостоприемството си за Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), а осем предлагат дом на Европейския банков орган (ЕБО), заявиха от Европейската комисия днес (01.08.2017). 

Българският министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на ЕАЛ. 

Само Унгария, Словения, Кипър и трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва, са решили да не се състезават. 

Германия, Франция, Ирландия, Австрия, Полша и Белгия искат и двете агенции. 

Европейската комисия ще преценява кандидатите през септември, а решението ще трябва да бъде одобрено при последващо заседание на Европейския парламент през октомври. Окончателно решение се очаква месец по-късно. 

Агенция ЕАЛ наема близо 900 служители и извършва мониторинг и контрол на безопасността на лекарствата, разпространявани в цяла Европа. С годишен бюджет от $360 млн. към момента тя привлича 36 000 експерти годишно на срещи в Лондон. За това агенцията се счита за ценна придобивка. 

Милано, Копенхаген, Атина, Амстердам и Барселона са сред кандидатите да приемат тази агенция, като Милано се очертава като лидер. 

EBО, в която работят 160 души пише и координира банковите правила в блока. За нея се конкурират Франкфурт, Париж, Люксембург, Прага и други. Германският финансов хъб се счита за най-вероятен дом на агенцията, защото вече е домакин на Европейската централна банка и европейската застрахователна агенция. 

Виена, Варшава, Дъблин и Брюксел искат да приберат и двете агенции.

Последни новини
Още от Новини