Русия иска САЩ да отзове 755 американски дипломати

Отговор на новите санкции на Съединените щати

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

САЩ трябва да прибере 755 от служителите си в посолството и консулствата в Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин в отговор на гласувания от Конгреса законопроект за нови санкции срещу Русия. 

По-рано руското Министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да съкратят дипломатическия си персонал до 455 души, колкото са и руските дипломати във Вашингтон. "Над 1000 души работиха и продължават да работят в посолството на САЩ и в консулствата. 755 души трябва да преустановят своята дейност в Русия“, изтъкна Владимир Путин в интервю за руската телевизия „24 часа“.

Президентът поясни защо Русия именно сега е взела решение за ответните мерки. „Американската стана отново предприе с нищо непровокирана, което е много важно, стъпка за влошаване на руско-американските отношения: за незаконните ограничения, за опити да се въздейства върху други държави, включително и върху собствените съюзници, които са заинтересовани в развитието и съхранението на отношенията с Руската федерация. Ние твърде дълго изчаквахме, че може би нещо ще се промени към по-добро, хранехме такава надежда, че ситуацията някак ще се промени, но ако се съди по всичко, ако тя се промени, това няма да бъде скоро“, заявява руският президент, цитиран от АФП, ТАСС.

Според него отговорът на Москва ще засегне Вашингтон. Путин обаче коментира, че засега той не подкрепя въвеждането на санкции, тъй като те ще попречат за развиването на международните отношения. Освен това президентът обясни кои са сферите, в които двете държави могат да си сътрудничат. Това са областите на борбата с тероризма, включително разрешаването на сирийския конфликт, борбата с незаконната миграция и престъпността.

Русия може да въведе допълнителни ограничения срещу САЩ, но няма да прави това, защото то ще навреди на развитието на международните отношения, посочи още Владимир Путин. В отговор на въпроса за двустранното многопланово сътрудничество Путин подчерта: „Ние, разбира се, имаме какво да кажем, и да ограничим сфери от нашата съвместна дейност, което ще бъде чувствително за американската страна. Но мисля, че не трябва да правим това, то ще навреди върху развитието и на международните отношения“, поясни руският президент.

Русия и САЩ имат сфери, в които сътрудничеството е много важно, продължи държавният глава. „Това е и сферата на ограничаване на оръжията за масово унищожение – тук ние свирим несъмнено първа цигулка заедно със САЩ, – и укрепването на този режим, борбата срещу тероризма“. Според Путин вече са налице нелоши резултати. Той посочи по-специално създаването на зони за деескалация в Сирия, които по думите му са „конкретна стъпка, конкретен резултат от съвместната работа. Не само в интерес на Сирия, Русия, но и в интерес на Йордания, Израел, значи и на САЩ, като се има пред вид, че това е регион, в който САЩ имат интереси. И на Израел, един от основните съюзници на САЩ. Така че ние работим и постигаме резултати дори и сега, дори и в тази твърде сложна ситуация“, подчерта Путин.

Той също така отбеляза, че Кремъл неведнъж е предлагал на американските колеги да си сътрудничат при борбата с киберпрестъпността. „Вместо да започнем да работим конструктивно, ние само слушаме безпочвени обвинения за намеса във вътрешните работи на САЩ“, допълни руският държавен глава.

Последни новини
Още от Новини