Полша си навлече гнева и на Русия

Полски законодателни промени предвиждат премахване на паметници на съветски войни

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Русия подготвя евентуални мерки срещу Полша заради приетите през юни промени в закона за декомунизация. Варшава планира премахване на паметници на съветски воини, пише "Известия", цитиран от BBC.

Руското външно министерство изтъква пред вестника, че федерацията при всяко положение няма да остави без последици "недружелюбните" действия на Варшава. В Русия се подготвяли мерки с "асиметричен характер".

Източници от руските дипломатически среди разказват, че се обсъждат няколко варианта: лични санкции срещу полски политици, участвали в изготвянето на законовите промени, икономически мерки за въздействие и активна дейност по всевъзможни международни площадки с цел да се привлече внимание към проблема.

Изданието напомня, че напоследък руски политици приканват в печата за "огледални" мерки спрямо Полша. Според шефа на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов Русия може например да не полага занапред грижи за полските мемориали в страната. Навярно става дума за комплексите "Катин" и "Медное", където са погребани хиляди поляци, разстреляни през 1940 от съветските тайни служби, предполага всекидневникът.

Най-разумно ще е Москва да отвърне на Варшава "на равнище символи и историческа политика", коментира аналитикът Олег Неменски. Действията на Полша според него са "неморални, но не ощетяват пряко руската икономика и политика".

"Но икономически санкции според мен няма да са най-сполучливият отговор. Полша ще ги преживее, но още по-активно ще раздухва в медиите, че Русия води враждебна политика", допълва експертът пред "Известия".

Само преди дни Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша заради спорната съдебна реформа в страната, станала повод за масови вътрешни протести и критики от страна на Брюксел.

Последни новини
Още от Новини