Еврозоната през юли със стабилна инфлация

Нивата се задържат на 0,3%

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Инфлацият в еврозоната отговаря на очакванията и остава стабилна през юли на ниво от 1,3% на годишна база. Това показва първото четене на данните на Евростат, пише Investor.bg. 

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на храните и енергията, също остава без промяна на ниво 1,2% през юли. Очакванията бяха за ръст от 1,1%.

Най-много е поскъпнала енергията (с 1,9% на годишна база), след това услугите (1,5%), храните, алкохола и цигарите (1,5 на сто) и неенергийните индустриални стоки (0,5%).

През юни инфлацията в еврозоната отчете забавяне на годишна база през юни, достигайки до нивата, които наблюдаваме днес от 1,3%. През май тя бе 1,4%. 

В сравнение с миналата година обаче се отчита сериозно ускоряване, като инфлацията в региона тогава е била на ниво от 0,1%.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през юни също се е забавила до 1,4% на годишна база спрямо 1,6% през предишния месец. Спрямо същия период на миналата година обаче и тук се наблюдава ускоряване, като през юни 2016 г. инфлацията е била на същото ниво като в зоната с единна валута – 0,1%.

Последни новини
Още от Новини