Тръмп шантажира Китай да спре Северна Корея?

Китай вижда колапса на режима на Ким като по-голяма заплаха

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Китай вярва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да реализира заплахите си за военен удар срещу Северна Корея, докато Пекин продължава да осигурява спасителна линия за режима на Ким Чен Он, пише Bloomberg.

Държавният секретар Рекс Тилерсън посочи Китай и Русия като "икономически фактори" в Северна Корея, след като Ким направи в петък второ изпитание в рамките ан няколко седмици на междуконтинентални балистични ракети.

При все че Тилерсън каза, че САЩ искат мирно разрешаване на напрежението, американският генерал разговаря с южнокорейски военни след изпитанието, поставяйки на дневен ред потенциален военен отговор.

В събота Китай осъди последния военен тест на КНДР, като призова за ограничаване от всички партии, но избегна коментари за напредъка на Пхенян по проекта, свързан с ICBM, даващ възможност за удари срещу континенталната част на САЩ.

Въпреки провокациите на Ким, анализаторите твърдят, че Пекин все още се придържа към мнението, че колапсът на севернокорейския режим е по-голяма стратегическа заплаха. Те твърдят, че Тръмп няма да натисне спусъка, като се има предвид опасността от война със Северна Корея, която може да убие милиони.

"Военният вариант, с който американците заплашват, вероятно няма да се случи, защото залозите ще бъдат твърде високи", заяви Лиу Минг, директор на Центъра за изследване на корейския полуостров в Шанхайската академия на социалните науки. "Това е претекст и извинение за нагнетяване на натиска върху Китай и е по-скоро изнудване, отколкото реалистична опция".

Връзките между най-големите икономики в света отслабват след първоначален меден месец между Тръмп и президента Син Джипинг. През миналия месец в САЩ санкционираха регионална китайска банка, корабоплавателна компания и двама китайски граждани заради отношения със Северна Корея. Специалистите разчетоха в това сигнал за предстоящ по-голям икономически и финансов натиск върху Пекин да затегне контрола върху своя непослушен съсед.

Тръмп периодично изразява недоволство от Пекин заради темпа с който се движат усилията да бъде ограничен военния напредък на Ким.

В събота (29.07.2017) той отново обвърза действията на Китай с по-широките търговски отношения между САЩ и Китай.

"Много съм разочарован в Китай", каза той в поредица публикации в Twitter. "Нашите глупави минали лидери са му позволили да правят стотици милиарди долари годишно от търговия със САЩ, но за нас НЯМА НИЩО. По отношение на Северна Корея само си говорим. Няма да позволим това да продължава повече. Китай може лесно да реши този проблем!".

Последни новини
Още от Новини