Шотландия защитава уискито си от Brexit

Годишните приходи от огнена вода са 5,25 млрд. долара

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Шотландия иска гаранции за износа на уиски след Brexit, пише Investor.bg, позовавайки се на Press Association. Шотландското правителство настоява Лондон да гарантира на законодателно равнище защитата на износа на шотландско уиски след излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). 

"Уискито е продукт, чийто износ носи на Шотландия по 4 млрд. паунда (5,25 млрд. долара) годишно. Много важно е да запазим надеждната правна защита в тази област, затова и поисках от британското правителство разяснения дали въпросът ще присъства в преговорите при визитата на министъра на международната търговия Лиам Фокс в САЩ", каза шотландският министър на икономиката Кит Браун.

Производството на уиски осигурява работа на около 20 000 души, подчерта министърът.

Браун отбеляза, че е недопустимо британският кабинет да разглежда търговски сделки, които застрашават ценността и репутацията на шотландските продукти. Настоявам също сегашните европейски нормативни изисквания да бъдат гарантирани и след Brexit, каза той.

Трябва да сме сигурни, че всякакви бъдещи споразумения ще бъдат полезни за Шотландия и няма да застрашават източниците за съществуване на нашите фермери и производители, допълни министърът.

Последни новини
Още от Новини